Vakopleiding tot extern organisatiecoach
Als externe organisatiecoach bijdragen tot orga...
Lees meerVoor professionals die organisatieopstellingen, systemische werkvormen en formats willen integreren in hun begeleidingswerk.
In deze 15-daagse residentiële opleiding leer je hoe je organisatievraagstukken kunt doorgronden vanuit systemisch perspectief met behulp van opstellingen. De opleiding heeft twee leerlijnen: de ambachtelijke leerlijn waarin deelnemers zich stapsgewijs bekwamen in de verschillende fasen van een organisatieopstelling. Parellel daaraan loopt de persoonlijke leerlijn, waarin deelnemers hun eigen patronen, triggers en gevoeligheden steeds nauwkeuriger op de radar krijgen, zodat hun systemisch bewustzijn groeit. Dit is een cruciale factor om op een effectieve manier met opstellingen aan de slag te kunnen gaan.
In deze opleiding leren we professionals werken met organisatieopstellingen, systemische werkvormen en formats die toepasbaar zijn in het werken met organisaties. Door je hierin te bekwamen heb je een bijzonder krachtige methode in handen om de onderstroom in organisatiesystemen zichtbaar en voelbaar te maken. Je wordt daarnaast aangemoedigd om managementmodellen, waar je al graag mee werkt, systemisch ‘om te bouwen’, zodat ze niet alleen mentaal, maar ook fysiek en emotioneel doorvoeld kunnen worden.
Aan het eind van de opleiding is je rugzak rijkelijk gevuld met systemische kennis, taal en praktische formats waarmee je aan de slag kunt als organisatiewerker. Je hebt tegen het einde van de opleiding al wat vlieguren gemaakt als opsteller - door te oefenen tijdens de opleidingsdagen en de tussentijdse intervisiesessies - waardoor het steeds makkelijker wordt om systemisch werk te integreren in jouw begeleidingswerk.
De opleiding bestaat in totaal uit 15 dagen gespreid over 5 residentiële blokken. De eerste twee blokken zijn gericht op het bouwen aan een goed fundament. De ruimte om zelf te oefenen met het begeleiden van opstellingen neemt per blok toe naarmate de opleiding vordert. Op het einde is er een toetsing die bestaat uit verschillende onderdelen.
De blokken - telkens 3 dagen met overnachting - zijn als volgt opgedeeld:
Deze opleiding is bedoeld voor professionals die al enkele jaren ervaring hebben in het begeleiden van organisaties en teams en hun interventiewaaier verder willen uitbreiden met organisatieopstellingen. Denk aan trainers, interne en externe organisatie- of teamcoaches, leidinggevenden, managers, interne en externe adviseurs.
Werken met opstellingen vergt heel wat van de begeleider zelf. In die zin is de bereidheid om diepgaand te reflecteren op je eigen patronen de belangrijkste voorwaarde voor deelname. Naarmate de opleiding vordert, is er meer en meer ruimte om te oefenen met opstellingen. Het inbrengen van casuïstiek vanuit je eigen praktijk, organisatie of loopbaan is daarom eveneens gewenst. Naast de opleidingsdagen dien je tijd te reserveren voor het oefenen in intervisiegroepen, het doornemen van systemische literatuur, het observeren van andere opstellers en het schrijven van een eindwerk.
Dit alles en jouw leerwensen worden verkend tijdens een telefonisch of online intakegesprek met één van de opleiders.
In deze opleiding:
Blok 1: Jij als opsteller (3-daagse)
In dit eerste blok staan vooral je eigen patronen en dynamieken vanuit jouw gezin van herkomst en familiesysteem centraal. Je onderzoekt welke overlevingsstrategieën je ontwikkeld hebt, welke kwaliteiten hieruit voortvloeien en welk potentieel er nog ‘in de schaduw’ is gebleven. Je krijgt hiervoor een vernieuwend en praktisch kader aangeboden in het werken met delen, oftewel Parts Work, geïnspireerd op tal van disciplines.
Kennen, herkennen, ervaren en begrijpen van je eigen delen, patronen en triggers is cruciaal als opsteller. Enerzijds om te kunnen onderscheiden wat van jou is en wat van de ander maar zeker ook om sneller en verfijnder systemische dynamieken te gaan herkennen in je werk met organisaties. In dit blok dient de leerlijn voor jouw ontwikkeling als begeleider zich aan.
“The ways of thinking evolved by psychiatrists in order to understand the family as a system will come to be applied in understanding the individual as a system. This will be a fundamental change within the home territory of psychology.”
Gregory Bateson
Blok 2: Van vraag naar opstelling - Systemische kaders (3-daagse)
De eerste keer dat je een opstelling bijwoont, lijkt het vaak een heel magisch of intuïtief gebeuren. Er zit echter wel degelijk een structuur onder de magie, die je stap voor stap doorloopt gedurende de opleiding. Zo is het - zeker bij organisatievraagstukken - nodig om de feiten in kaart te brengen via een inleidend interview en op een gestructureerde, methodische manier te leren werken. Je leert in dit blok hoe je stapsgewijs een vraag kunt vertalen naar een opstelling en wat daarin allemaal van belang is. We gebruiken hiervoor het ‘Constellation Canvas’: een gestructureerd format waarmee je stapsgewijs organisatieopstellingen leert begeleiden.
De grondhouding van jou als opsteller komt eveneens aan bod in dit blok. Een holding space kunnen creëren voor jezelf, jouw cliënt, het systeem waarmee je werkt en de representanten is daarbij cruciaal. Je oefent met systemisch, fenomenologisch waarnemen als opsteller: zonder intentie en zonder oordeel leren kijken naar wat zich aandient. Je lichaam is hierbij het belangrijkste instrument.
Je maakt kennis met een aantal belangrijke systemische begrippen, veelal via ervaringsleren in de vorm van oefeningen, demo’s of opstellingen. Belangrijk om weten is dat je tijdens dit blok zelf al aan de slag gaat met een aantal opstellingsformats en systemische werkvormen die je direct kunt meenemen in je werk met organisaties.
Blok 3: Van patronen leren spotten naar interventies tijdens de opstelling (3-daagse)
Ondertussen heeft het werkveld van opstellingen zich al meer dan 25 jaar ontwikkeld. Dat maakt dat er inmiddels veel verschillende systemische werkvormen en methodes zijn zoals tafelopstellingen, opstellingen met vloerankers, structuuropstellingen, blinde opstellingen, teamopstellingen, zwermopstellingen, en meer. Dit blok ontvouwt zich grotendeels rond de ingebrachte casuïstiek zodat er veel ruimte is om zelf te oefenen en te experimenteren met die verschillende opstellingsvormen, onder supervisie van de opleiders. Je krijgt hierbij veel theoretische duiding en ‘ondertiteling’ zodat je systemische lens steeds verder aangescherpt wordt.
Na dit blok beschik je dan ook over een brede waaier aan systemische werkvormen en formats die je kunt toepassen in je organisatiewerk. Meer zelfs, je leert ook eigen formats ontwikkelen op basis van de vraagstukken die op jouw pad komen.
In dit blok maken we expliciet ruimte om veel voorkomende systemische patronen in organisaties te leren spotten. Immers, van daaruit doe je interventies tijdens een opstelling, zoals het inbrengen van nieuwe elementen, verschuiven of herordenen van representanten, zinnen laten uitspreken, et cetera.
Tijdens dit blok begint de route richting vakmanschap zich te tonen.
Blok 4: Werken met complexere vraagstukken en formats in organisaties (3-daagse)
Organisatievraagstukken kunnen op verschillende manieren complex zijn. Er kan sprake zijn van complexe emoties, bijvoorbeeld als er sprake is van organisatietrauma of diepgewortelde conflicten. Vraagstukken kunnen ook complex zijn door hun omvang, bijvoorbeeld als er sprake is van veel verschillende stakeholders of bij vermenging tussen het organisatie- en familiesysteem zoals bij familiebedrijven. Dergelijke vraagstukken hebben dan ook meer impact op jou als begeleider.
In dit blok staat opnieuw het oefenen centraal waarbij je extra handvatten krijgt om met complexere vraagstukken aan de slag te gaan.
Door de basis die gelegd is in de vorige blokken, bouw je in dit blok verder aan je begeleiderschap als opsteller en krijg je hier verfijnde feedback op. Dit blijkt bijzonder leerrijk, niet alleen voor degene die de opstelling begeleidt maar ook voor de andere trainees.
Blok 5: Toetsing en integratie (3-daagse)
Tijdens dit laatste blok krijg je de kans om een organisatieopstelling te begeleiden onder supervisie van de opleiders voor je certificering. De zes fasen van het ‘Constellation Canvas’ zijn hierbij leidend. Je ontvangt eveneens persoonlijke feedback en tips om jezelf verder te ontwikkelen in het ambacht van organisatieopsteller.
Daarnaast krijg je feedback van de opleiders op je geschreven eindwerkstuk, waarin je jouw ontwikkeling op de persoonlijke en ambachtelijke leerlijn beschrijft. En uiteraard is er een systemisch slotritueel om deze opleiding waardig af te sluiten.
Je ontvangt een exemplaar van de boeken ‘Systemisch Wijzer’ van Leanne Steeghs & Siets Bakker en ‘Stuck, Trauma in Organisaties’ van Philippe Bailleur, een reader met relevante artikelen en een literatuurlijst met een aantal verplicht te lezen boeken. Daarnaast wordt er regelmatig verwezen naar andere relevante bronnen.
Voor deze Opleiding tot organisatieopsteller heb je bij voorkeur enige voorkennis van systemisch werken nodig. Als je die voorkennis nog niet hebt, raden we je aan de basisopleiding: De fundamenten van systemisch werken eerst te volgen.
Als je je verder wil verdiepen, kan deze opleiding een vervolg zijn: Masterclass: Trauma in organisaties
Deze opleiding komt specifiek in aanmerking voor:
(*) Belangrijke opmerking KMO Portefeuille: Vanaf januari 2023 komt deze opleiding enkel nog in aanmerking voor de KMO portefeuille indien je deze opleiding volgt vanuit een (competentie)beleid om de kwaliteit van de onderneming te verbeteren. Het is hierbij belangrijk dat de opleiding rechtstreekse impact heeft op de algemene werking van de KMO in kwestie.
Leanne Steeghs is systemisch trainer, organisatieopsteller, teamcoach en co-auteur van het boek ‘Systemisch wijzer’. Ze ontwikkelde samen met Philippe Bailleur de ‘Opleiding tot Organisatieopsteller’, die onder de vlag van HRD Academy in België wordt aangeboden en is als freelance opleider verbonden aan School voor Coaching in Nederland. Daarnaast biedt zij vanuit haar eigen bedrijf systemische opleidingen en workshops aan op het gebied van Vrouwelijk Leiderschap.
In organisaties werkt Leanne met leiders en (directie)teams op het snijvlak van persoonlijke en professionele ontwikkeling. Haar kracht is het aanwakkeren van systemische wijsheid, zodat informatie uit de onderstroom expliciet wordt en benut kan worden om organisatiedoelen te realiseren. Het handelsmerk van Leanne is dat ze ingewikkelde onderwerpen op een eenvoudige manier kan overbrengen, onder andere door vraagstukken/casuïstiek zichtbaar en voelbaar te maken (via demo’s en opstellingen) en daarbij te 'ondertitelen' met heldere taal. Op die manier ervaren deelnemers direct en aan den lijve waar een vraagstuk over gaat en wat de essentie is. Haar doel: mensen, teams en organisaties prikkelen om hun volle potentieel te ontsluiten en in de wereld te zetten. Meer info op www.leannesteeghs.com.
Na zijn opleiding aan de Koninklijke Militaire School werkte Philippe een aantal jaren op de militaire luchtmachtbasis van Melsbroek. Net toen hij in 1996 aangesteld werd als personeelsverantwoordelijke, crashte één van de C-130 transportvliegtuigen van de Belgische luchtmacht in Eindhoven. Alle bemanningsleden (BE) en de meeste passagiers (NL) kwamen om het leven. 41 families werden rechtstreeks getroffen en nog veel meer vrienden en collega’s.
Deze ingrijpende gebeurtenis zorgde voor een kentering in zijn loopbaan: hij koos voluit voor het pad van organisatie- en persoonlijke ontwikkeling. Philippe combineert ondertussen al meer dan 25 jaar een aantal professionele rollen die onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn:
Hij werkt als organisatiecoach in de - soms taaie - praktijk van zowel kleine als grote organisaties. Waar hij tegenaan loopt in de praktijk, prikkelt hem steeds om op onderzoek te gaan. Dit via allerhande opleidingen, verdiepende vakliteratuur, uitwisseling met collega's en introspectie. Daaruit ontstaan vaak nieuwe concepten die hij als auteur graag vertaalt in blogs, artikels en boeken. Deze ervaringen geeft hij vervolgens als teacher, en met veel passie, door via tal van langlopende opleidingen.
De drijfveer achter dit vliegwiel is het ondersteunen van organisaties om Forces for Good te worden: goed voor de planeet, goed voor de maatschappij, goed voor de organisatie zelf én uiteraard de medewerkers. Meer info via www.philippebailleur.be.
Prijs
€ 6 950,00 excl. BTW
Vroegboekkorting: € 250 korting bij inschrijving ten minste 2 maand voor de startdatum van de training.
Bij HRDA zijn de prijzen telkens alles inbegrepen, behalve BTW.
Als externe organisatiecoach bijdragen tot orga...
Lees meerBijdragen aan organisatieontwikkeling en -verni...
Lees meerOntdek en ontwikkel je systemisch meesterschap ...
Lees meerLeer trauma's in organisaties herkennen, aanpak...
Lees meer