Leerresultaten Meten en Interpreteren

Online opleiding, 200 minuten, maximum resultaat

In de korte interactieve leermodule 'Leerresultaten Meten en Interpreteren' verkennen we de werelden van leren en meten. We gaan op zoek naar manieren om het leren te meten en het meten te leren. In de online module bekijken we alle manieren waarop je leerresulaten kan meten, hoe je die meetresultaten kan interpreteren en hoe je daar verder nieuwe leerinterventies kan op bouwen.

Leerresultaten meten en interpreteren

Iedereen in het vakgebied van leren en ontwikkelen is er altijd over bezig en is er altijd bezorgd over.  Je hebt een interessant leeraanbod, een portfolio vol met aantrekkelijke en resultaatgerichte leermodules, webinars, e-learnings, interactieve workshops en leergroepen. Allemaal goed en wel.  Maar hoe weet je nu of je mensen ook daadwerkelijk 'leren'? En hoe hoe meet je zoiets?

Als je kinderen hebt of zelf student bent geweest ken je het verschil tussen goede cijfers op je examens halen en ook echt iets geleerd hebben, dus een assessment of test is niet het antwoord.

In deze korte module met veteraan designer, trainer en facilitator Francis Laleman leer je wat werkt en wat niet werkt en je gaat naar huis met een een pak vol handige tools om er meteen mee te beginnen.

Doelgroep

Je bent HR-manager, L&D-manager of expert, instructional designer, trainer, organisatie-ontwikkelaar.

Wat leer je in de opleiding?

  • Je bent vertrouwd met het concept van (virtuele) leerruimtes en je begrijpt welke leeractiviteiten zich in welke ruimte afspelen.
  • Je hebt inzicht in relevante meetmethodes voor de verschillende leerruimtes en je hebt geoefend op casussen van je collega’s en uit je eigen organisatie.
  • Je bent vertrouwd met de concepten uit “Evaluating Training Programs” van Donald Kirkpatrick en je begrijpt alle implicaties daarvan in een hedendaagse bedrijfscontext, inclusief omgevingen van 'het nieuwe werken'.
  • Je weet hoe je met methodes van visual management over data kan beschikken die aantonen dat het leren is getransformeerd in leerresultaten.
  • Je bent vertrouwd met de vraagstellingsmethodes van Peter Block en je weet hoe je daarmee data kan verzamelen die in verband staan met de 4-level evaluatiemethode van Donald Kirkpatrick.
  • Je kunt moeiteloos een 4-level evaluatie toepassen op elke leersituatie.
  • Je beschikt over handvatten om je 4-level evaluaties om te zetten in harde cijfers.
  • Je weet hoe het meten van leerresultaten opnieuw het leren in de organisatie versterkt.
  • Je beschikt over ankerpunten die je helpen om het geleerde toe te passen in je eigen organisatie.

Programma

  • Intake
  • Beginmeting
  • Kwalitatieve en kwantitatieve data
  • Koude en warme data
  • Leerschalen (Kirkpatrick of beter?)
  • Leerdata verzamelen: Design en toepassing
  • Leerdata analyseren: Praktijkvoorbeelden
  • Leerdata interpreteren & volgende stappen
  • Werken met Solutions Focus
  • Mijlpaalmeting

Aanpak

  • Het is een korte, interactieve en enthousiasmerende online sessie van 200 minuten, met 10 minuten pauze.
  • We maken gebruik van creatieve en activerende online werkvormen.

Subsidiemogelijkheden voor deze opleiding

Deze opleiding komt specifiek in aanmerking voor:

  • KMO Portefeuille - Thema Digitalisering

    HRD Academy is erkend als aanbieder van opleidingen binnen de KMO Portefeuille. Indien jouw organisatie aan bepaalde voorwaarden voldoet, betaalt de Vlaamse Overheid 20 tot 30% van het bedrag van de training. Het BTW bedrag komt hiervoor niet in aanmerking, dit moet rechtstreeks aan HRD Academy betaald worden. 

    Alle gedetailleerde info en een handleiding om jouw aanvraag voor de KMO portefeuille in te dienen, vind je op de site van VLAIO.

    Erkenningsnummer van HRD Academy: DV.0202520.

  • Premie opleiding BHG

    Ben je zelfstandig of werk je voor een KMO in Brussel? Dan maak je onder bepaalde voorwaarden aanspraak op de Premie Opleiding van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Deze steun kan 40 tot 80% van je kosten dekken.  Op de website van Brussel Economie en Werkgelegenheid kan je checken of je hiervoor in aanmerking komt en hoe je de premie kan aanvragen. 

    Opmerking: deze premie is enkel toepasbaar indien de opleiding binnen de 6 maanden wordt afgerond. 

  • Alimento

    Ben je werkzaam in de voedingsindustrie? Dankzij ons Qfor certificaat zijn wij erkend door Alimento (voorheen IVP) voor al onze opleidingen.  Check met Alimento op welke tussenkomst je recht hebt.

Getuigenissen (8)

Dit is een aangename training die vooral een denkproces in gang zet over de zin en onzin van het meten van leren.

- Bianca Reuse, Manager L&D, Randstad Group Belgium

De opleiding heeft me totaal nieuwe inzichten gegeven over hoe een opleiding beoordeeld kan worden. Een echte aanrader dit!

- Hans Vanseveren, HR, Volvo Cars NV

De opleiding heeft me heel veel energie gegeven om na te denken over het creëren van nieuwe evaluatiemomenten, nieuwe leervormen en vernieuwende manieren om de leercultuur in de organisatie aan te wakkeren.

- Emily Hoefman, Learning coordinator, Volvo Cars NV

Een opleiding waar je tot inzichten komt is steeds een geslaagde opleiding! Francis is een uitstekende facilitator!

- Michael Buelens, Talent Academy Manager, Typografics cvba

Dit is simpelweg een topopleiding! Ik heb geen enkele verbetersuggestie.

- Martin Winnock, Expert bosbeheer en -beleid, Natuurinvest

Wat een fantastische ervaring! Te veel positieve zaken om hierover een korte getuigenis te schrijven inspirerend, diepgaand, transformerend, tegelijk filosofisch en praktisch. Dankjewel Francis en collega deelnemers!

- Joke Vander Laenen, Trainer-coach

De training geeft een bijzondere kijk op bestaande inzichten. Ik ben heerlijk dooreengeschud :-)!

- Hilde Michielsen, Learning advisor, Randstad Group Belgium

De opleiding maakt duidelijk wat ik in de praktijk reeds - deels bewust, deels onbewust - toepas als technisch trainer. Heel verhelderend!

- Alfons Goudman, technical trainer, Borealis Kallo

Trainer

Francis Laleman

Francis Laleman

Francis werkt al 45 jaar met mensen en groepen, kunst, en de natuur. Hij leest, schrijft, schildert, tuiniert, en speelt. Hij is een partner, minnaar, en vader. Maar het leerpad in al  deze dingen gaat over steile bergen en diepe dalen – en veel strepen heeft hij nog niet verdiend. Stiekem hoopt hij dat blijven spelen en reflectie de sleutels zijn, maar hij weet nog niet op welk slot precies die zullen passen. Waarschijnlijk is loslaten het echte geheim, maar daar is hij voorlopig nog niet zo goed in.

Francis is dus op weg, Ook letterlijk. Afkomstig uit de de klei in de polders langs de Noordzeekust, waar de meeuwen roepen en aan de horizon de zon op de krijtrotsen van Dover zingt, als een sirene. Bijna twintig jaar woonde, leerde en werkte hij hoog in de bergen van de Himalaya, in India, en in Sri Lanka. Hij keurde zichzelf af als Boeddhistische monnik - maar blijft op zoek naar de beste manier om studenten de wonderen van de Sanskrit en Paliliteratuur te helpen ontdekken. En schrijven. Ondertussen heeft Francis de eerste bladzijde geschreven van wel honderd ingebeelde boeken. Omhelzen wat niet kan is dus een levenskunst. En altijd weer spelen met wat misschien mogelijk is.

Het is in het sociaal werk, met andere afgekeurden en mislukkelingen, op straat en in de rijstvelden, dat Francis ontdekte dat kinderen veel liever en beter leren dan volwassenen. Geinspireerd door Rabindranath Tagore, Paolo Freire en Augusto Boal belandde Francis ten slotte in de wereld van niet-conventioneel leren, waarin hij snel een stevige internationale reputatie uitbouwde, eerst in India en later daarbuiten, eerst bij de “unteachables,”, daarna ook in de nette kantoren van het bedrijfsleven.

Francis woont in Singapore. Je vindt hem op de meest onwaarschijnlijke plekken: in een telecombedrijf, een rijstfabriek, op een vrachtschip, in een opvanghuis in Jakarta. Hij is lid van The Scrum Alliance en The Systemic Design Association, geeft les aan The London Scrum Academy, is adviseur bij People Before Patients. Hij reist nog steeds de wereld rond met workshops over leren leren, levenslessen, Boeddhistische systeemtheorie, OD, Design, UX, Scrum, Agile, en de kunst van het faciliteren.

Prijs

€ 295,00 excl. BTW

Vroegboekkorting: 10% korting bij inschrijving ten minste 2 maand voor de startdatum van de training.

Bij HRDA zijn de prijzen telkens alles inbegrepen, behalve BTW.

Inschrijven voor Leerresultaten Meten en Interpreteren

Data

  • 16.09.202513:30 - 17:00

Locatie

Online

Trainer

  • Francis LalemanFrancis Laleman

Prijs

€ 295,00 excl. BTW

- 10%Vroegboekkorting

Inschrijven

Gerelateerde opleidingen

Duurzame inzetbaarheid en employabiliteit voor 45+ medewerkers
Startdatum 24/11/2025Duur: 8 uur

Duurzame inzetbaarheid en employabiliteit voor 45+ medewerkers

Met unieke test: test het 45+ work appeal van j...

Lees meer
Advanced career coaching: Future-proof Employability Designer (FED)
Startdatum 14/10/2025Duur: 16 uur

Advanced career coaching: Future-proof Employability Designer (FED)

Advanced career coaching. Het is tijd voor een ...

Lees meer
Adequaat omgaan met stress en burn-out bij medewerkers
Startdatum 24/03/2026Duur: 8 uur

Adequaat omgaan met stress en burn-out bij medewerkers

Voldoe aan de wettelijke verplichtingen door le...

Lees meer
Welzijn op het werk: hoe zorg je voor gelukkige en veerkrachtige medewerkers?
Startdatum 13/05/2025Duur: 8 uur

Welzijn op het werk: hoe zorg je voor gelukkige en veerkrachtige medewerkers?

Ook tijdens verandering en drukte

Lees meer