De fundamenten van systemisch werken
Een praktische basisopleiding waarin je bewegin...
Lees meerOntdek en ontwikkel je systemisch meesterschap als coach
In de Opleiding Systemisch Coachen leer je de kwaliteit van echt aanwezig zijn, met een niet-oordelende aandacht en een uiterst verfijnd onderscheidingsvermogen, om zo de dynamieken en onderliggende patronen van systemen en individuen zichtbaar te maken. De essentie van een persoon, team of systeem wordt omarmd in zijn volledige eenvoud én complexiteit. Wat zichtbaar gemaakt wordt, komt in beweging!
In het leiden en begeleiden van individuen, teams en organisaties bepaalt de kwaliteit van jouw aanwezigheid als professional de complexiteit die omarmd kan worden. Het omarmen van complexiteit is een voorwaarde om organische en duurzame verandering te realiseren, een lerend systeem te creëren en groei te bevorderen.
Een belangrijke premisse van Systemisch Coachen is dat als je iets wilt veranderen, de wil om te veranderen vaak in de weg staat van de verandering. Daarom zijn de interventies van Systemisch Coachen gericht op het creëren van een klimaat dat helpt om een natuurlijk verander-, leer- en groeiproces op gang te brengen.
De kunst is om bewust te zijn en verfijnd gebruik te maken van alles wat aanwezig is en zeker niets te elimineren. Het is pas door het erkennen van de juiste waarde van alle elementen dat de unieke choreografie van een systeem volledig zichtbaar kan worden en zich op een natuurlijke manier verder kan ontvouwen.
Deze opleiding richt zich naar een brede doelgroep: coaches, trainers, consultants, HR professionals en leidinggevenden met minstens een eerste ervaring in coachen.
De Opleiding Systemisch Coachen biedt coaches, trainers, consultants, HR professionals en leidinggevenden, een unieke opportuniteit om hun Systemisch Meesterschap te ontdekken en verder te ontwikkelen.
De opleiding is een masterclass, bedoeld dus voor eerder ervaren coaches.
Je leert hoe je personen, teams en organisaties systemisch kunt modelleren en op die manier ‘organische’ verandering faciliteert.
De 5 modules focussen op heel specifieke thema’s, die essentieel zijn in het begeleiden en leiden van mensen en systemen met een verfijnde dosis integriteit.
Elke module biedt een gedifferentieerd conceptueel kader binnen het gegeven thema en rijkt precieze vaardigheden aan die direct toepasbaar zijn in ieders praktijk.
De opleiding bevat vier niveaus:
De 10 basisvaardigheden van Systemisch Coachen die geïntegreerd worden in de opleiding:
Het programma bestaat uit 5 tweedaagse modules en sluit af met een terugkomdag.
Module 1: Omarmen van complexiteit door reflectieve Feedback en het proces van Spiraling (Jan Ardui)
"Not everything that is faced can be changed, but nothing can be changed until it’s faced." (James Baldwin)
Systemisch Meesterschap begint bij het omarmen van complexiteit. Precieze observatie, een verfijnde aandacht en het toelaten van ‘niet-weten’ zijn essentiële kwaliteiten die nodig zijn om de rijkdom van een systeem te kunnen benaderen. ‘Spiraling’ creëert een hoogkwalitatieve exploratie van waaruit kerndynamieken en verbindende patronen zich ontvouwen. Door het aanleren van de reflectieve feedback-methode en het stellen van precieze vragen maak je deze dynamieken zichtbaar en verruim en verrijk je de bewegingsruimte van het systeem.
Module 2: Identificeren van het enigma en het organiserend principe (Jan Ardui)
"Existential problems cannot be solved; they can only be outgrown." (Carl Jung)
Het is Einstein die ooit zei: “Het is niet dat ik zoveel slimmer ben; ik blijf gewoon wat langer stilstaan bij problemen.” In deze module nemen we de tijd om de probleemruimte van een individu, team of organisatie in al zijn geuren en kleuren te identificeren. We gaan op zoek naar het enigmatische van de probleemsituatie: wat zijn de elementen die maken dat de moeilijkheden onopgelost blijven en dezelfde problemen blijven terugkomen?
In deze module krijg je inzicht in het organiserend principe van de probleemruimte waardoor ook heel duidelijk wordt welke paradigma verschuiving nodig is om uit het probleem te groeien.
Module 3: Van polariteit naar complementariteit: een paradigma shift (Jan Ardui)
"Reality can only be understood in complementary terms." (Niels Bohr)
De meeste mensen denken in een uiterst lineaire manier van oorzaak-gevolg verbindingen of het een of-het-één-of-het-andere-denken. Deze polariteiten zijn heel vaak de bron van interne en externe conflicten.
In deze module verruimen we het simplistisch causale denken met een complementair perspectief. Door de verschillen te omarmen en te gebruiken creëer je echte win-win scenario’s.
Module 4: Stimuleren en ontwikkelen van ‘Humble Authority’ (Bo Spaenc en Jan Ardui)
"The human voice is the organ of the soul." (Henry Wadsworth Longfellow)
In deze module exploreren we de natuurlijke link tussen geest en lichaam in Systemisch Meesterschap. We nodigen de deelnemers uit om samen en in aanwezigheid van de groep contact te maken met hun natuurlijke stem. BO SPAENC is muziekcomponist en zangleraar en is onder meer erin gespecialiseerd om mensen weer in contact te brengen met hun natuurlijke stem. Elke stem draagt zijn eigen persoonlijkheid en vertelt zijn eigen muzikale verhaal, ontstaan uit een persoonlijke wereld van ervaringen.
Tegelijkertijd met het werken met stem, leer je om de choreografie van een individu, een groep en organisatie verfijnd in kaart te brengen.
Verbonden zijn met je natuurlijke stem én met je eigen choreografie, is de basis voor het ontwikkelen van een ‘Humble Authority’ en een voorwaarde voor een organische en authentieke impact.
Module 5: Systemische impact (Jan Ardui)
Be the change you want to see in the world. (Gandhi)
In deze laatste module focussen we op hoe je een verschil kan maken dat echt een verschil maakt. Een systemische impact is gekenmerkt door interventies die zowel verandering, leren als groei in zich dragen. Je verdiept hoe jouw impact, duurzaam en ecologisch kan zijn. Met een diep respect voor het verleden, heden en een stevige blik op de toekomst, leer je om een systemische interventie te ontwerpen waarbij elegantie en precisie centraal staan. Alles wat aanwezig is wordt op waarde geschat en gebruikt op een nieuwe en originele manier.
De terugkomdag
Tijdens deze laatste dag, presenteer jij als deelnemer je modellering van de strategie van excellentie van een medecursist. Verder blikken we terug op het proces dat de groep doorlopen heeft en brengen we de kernpatronen van de groep in kaart.
Op het einde van de opleiding presenteer je een modelleringswerk over de excellentie strategie van een mededeelnemer. Dit eindwerk dient als proef voor het bekomen van het certificaat 'Opleiding Systemisch Coachen'.
Deze opleiding komt specifiek in aanmerking voor:
(*) Belangrijke opmerking KMO Portefeuille: Vanaf januari 2023 komt deze opleiding enkel nog in aanmerking voor de KMO portefeuille indien je deze opleiding volgt vanuit een (competentie)beleid om de kwaliteit van de onderneming te verbeteren. Het is hierbij belangrijk dat de opleiding rechtstreekse impact heeft op de algemene werking van de KMO in kwestie.
Mogelijke vervolgopleidingen
HRD Academy is erkend als aanbieder van opleidingen binnen de KMO Portefeuille. Ons erkenningsnummer is: DV.0202520. Indien jouw organisatie aan bepaalde voorwaarden voldoet, betaalt de Vlaamse Overheid 20 tot 30% van het bedrag van de training. Het BTW bedrag komt hiervoor niet in aanmerking, dit moet rechtstreeks aan HRD Academy betaald worden.
Alle gedetailleerde info en een handleiding om jouw aanvraag voor de KMO portefeuille in te dienen, vind je op de site van VLAIO.
Met het Vlaams Opleidingsverlof (VOV, het vroegere Betaald Educatief Verlof of BEV), heb je als werknemer in de privésector het recht om afwezig te zijn op het werk voor het volgen van een opleiding, en dat met behoud van loon (mogelijks beperkt tot een bepaald maximum). Om te weten of je hiervoor in aanmerking komt en hoe je dit aanvraagt, raadpleeg de website van de Vlaamse Overheid.
Deze opleiding is geregistreerd in de Opleidingsdatabank van de Vlaamse Overheid. Mogelijk heb je recht op een opleidingscheque waarmee je een deel van de opleiding kunt betalen. Op de website van de Vlaamse Overheid kan je checken of je aan de voorwaarden voldoet en hoe je de opleidingscheque kan aanvragen.
Ben je zelfstandig of werk je voor een KMO in Brussel? Dan maak je onder bepaalde voorwaarden aanspraak op de Premie Opleiding van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Deze steun kan 40 tot 80% van je kosten dekken. Op de website van Brussel Economie en Werkgelegenheid kan je checken of je hiervoor in aanmerking komt en hoe je de premie kan aanvragen.
Opmerking: deze premie is enkel toepasbaar indien de opleiding binnen de 6 maanden wordt afgerond.
Ben je werkzaam in de voedingsindustrie? Dankzij ons Qfor certificaat zijn wij erkend door Alimento (voorheen IVP) voor al onze opleidingen. Check met Alimento op welke tussenkomst je recht hebt.
Jan Ardui is Gestalt Psychotherapeut en internationaal NLP trainer. Sinds 1986 is hij actief als zelfstandig consultant, trainer en executive coach in diverse bedrijven in Europa waaronder Hewlett Packard Europe, Volvo Cars, Sony Europe, Luxottica, Telecom Italia, Ferrari, ABN Amro Bank, Ermenegildo Zegna, Barilla, Cheisi Pharmaceutical en Krauthammer University. Hij onderwijst Systemic Coaching in Italië, Frankrijk, Rusland en Marokko. Zijn benadering die NLP met systemisch denken combineert, garandeert een verdiepend leerproces waarbij het omarmen van de complexiteit leidt naar de kern van wat aanwezig is in een systeem. Hij ontwikkelt momenteel een model van coaching dat het modelleren van excellentie van een individu, een team of een organisatie als focus heeft. Daarbij is het exploreren van het organiserend principe en de generatieve complementariteiten een centraal gegeven. Hij is co-auteur van ‘When Performance Meets Alignment: A Compass for Coaching and Mentoring.'
Bo groeide op met Lou Reed, David Bowie en Frank Zappa: de gedroomde voedingsbodem voor zijn aangeboren muzikaliteit. Al van heel jongs af kon hij het niet laten. Vorken, messen, salontafels en glazen flessen... als het geluid maakte, kreeg hij er muziek uit.
Na zijn studies aan het conservatorium van Antwerpen begon Bo te werken als drummer/percussionist bij diverse pop- & jazz-bands en klassieke orkesten. Hij sticht samen met Koen Brandt “The Chain Gang” (= nu Het geluidshuis), een componistencollectief dat originele muziek voor theater en TV maakt en in de reclamewereld prijzen wegkaapt met hun baanbrekende audioproducties. Vanaf 2000 geeft hij zowel in binnen- als buitenland cursussen met zijn eigen methodiek voor de Natuurzangstem. Eind 2008 richtte hij een nieuw muziektheatergezelschap op: De Kolonie. Hiermee maakt hij origineel en integer muziektheater voor zowel volwassenen als kinderen.
Prijs
Prijzen verschillen bij sommige edities.
Editie 10:
€ 4 895,00 excl. BTW
Vroegboekkorting: € 250 korting bij inschrijving ten minste 2 maand voor de startdatum van de training.
Editie 11:
€ 4 995,00 excl. BTW
Vroegboekkorting: € 250 korting bij inschrijving ten minste 2 maand voor de startdatum van de training.
Bij HRDA zijn de prijzen telkens alles inbegrepen, behalve BTW.
Een praktische basisopleiding waarin je bewegin...
Lees meerDuizenden gingen je al voor in deze basis oplei...
Lees meerLeer trauma's in organisaties herkennen, aanpak...
Lees meerIntervisie is een manier om te leren van elkaar...
Lees meer