Nieuw!

De kracht van rituelen in organisaties

Als professional rituelen in organisaties ontwerpen en begeleiden

In een werkomgeving zijn rituelen enorm helpend om overgangen te verwerken of te vieren. Rituelen ondersteunen de menselijke kant van je onderneming. De meerwaarde en de impact van rituelen zit hem in houvast, verbinding en een snellere emotionele verwerking bij een organisatietransitie (bvb een plots vertrek, een wissel van leiderschap, een fusie, een pijnlijk ontslag, een reorganisatie). Tot slot kan de taal van rituelen een training kracht bij zetten, een momentum creëren in een veranderingstraject of een teambuilding meer diepgang bieden. En dit alles in balans met de te realiseren ambities en targets van de organistie.

Situering

Onze lokale voorouders leefden in harmonie met de natuur, in kleine gemeenschappen. Ze zaten in een cirkel rond het vuur en luisterden naar wijsheid, naar de oudsten. Ze eerden hun voorouders en gaven overgeleverde verhalen aan elkaar door. Eeuwenoude en nog steeds relevante verhalen, over innerlijke transformatie en inspiratie. Ze gaven betekenis aan de dingen via symbolen en visioenen, door de natuur te lezen en mee te bewegen in haar cyclus.

Via rituelen wijdden ze elkaar in, vaak al vanaf jonge leeftijd. Ze vierden hun verwantschap met de natuur en toonden hun dankbaarheid voor de overvloed en voor hun bestaan tussen al het andere. In ceremonies loofden ze verbondenheid, universele liefde en levenskracht. De rituelen van deze oorspronkelijke volkeren zijn een toonbeeld van bezield leiderschap.

Wij vergeten het vaak, maar wij zijn hun afstammelingen. Waar we ook vandaan komen, we zijn nog steeds lid van de oorspronkelijke tribe. We streven nog steeds naar wijsheid, liefde, bewustzijn en eenheid. We hebben dezelfde behoefte aan verbondenheid en betekenisgeving. We werken nog altijd samen in tribes, bvb in organisaties en teams.

Waarom zouden we vandaag voor minder gaan dan wijsheid, verbondenheid en liefde?  Om collectief andere keuzes te maken, hebben we bezield leiderschap nodig. We hebben alle creativiteit, inspiratie en moed in onszelf aan te spreken. We kunnen nog steeds in cirkels samenkomen, om elkaar te ontmoeten als mensen. We beschikken over de taal en de tools om collectieve wijsheid te benutten.

Rituelen zijn het gereedschap dat ons hierbij kan helpen. Gereedschap dat geïnspireerd handelen uitnodigt, humaniteit, verdieping, bewustzijn en verankering van onze gezamenlijke waarden. Op een manier die passend is bij vandaag en bij onze organisatiecultuur, kleur en stijl.

Doelgroep

  • Professionals die benieuwd zijn naar de mogelijkheden van rituelen in organisaties.
  • Leidinggevenden die bereid zijn om de kracht van rituelen te leren kennen en in te zetten.
  • Begeleiders (coaches, trainers, consultants, HR) die hun gamma om transformatie in organisaties te bewerkstelligen willen uitbreiden.

Waarom rituelen houden in organisaties?

  • Om een transformatieproces bij verandering mogelijk maken, bvb bij structurele veranderingen, het samengaan van bestaande teams of bedrijven of ontkoppeling van afdelingen of als er een nieuwe manier van werken wordt geïnstalleerd.
  • Om belangrijke organisatiemomenten te markeren, bvb bij het installeren van een nieuwe leider of een verhuis naar een ander gebouw.
  • Om erkenning te geven aan mensen en teams, bvb om leiderschap binnen een organisatie te eren of een belangrijke oplevering te waarderen.
  • Wanneer iets haar/zijn bestemming bereikt heeft, bvb bij het afscheid nemen van een leider of spilfiguur, einde loopbaan of einde van een bepaalde manier van werken.
  • Om geven en nemen in balans te brengen en gezonde uitwisseling in stand te houden, bvb bij dankmomenten door de leiders of in cirkelgesprekken.
  • Om collectief trauma een plaats te geven en te helen, bvb door stil te staan bij emoties bij impactvolle gebeurtenissen en herdenkingen.
  • Om een (verloren gegaan) gevoel van saamhorigheid te creëren, bvb om de onderlinge banden te versterken of nieuwkomers te integreren.
  • Om bewustzijn rond onze nalatenschap te vergroten, bvb door collectief te verbinden rond duurzaamheid en inclusie thema's of SDG of ESG doelen in de organisatie te laten leven.
  • Om verbinding maken met onze diepere purpose, de missie en waarden, bvb door ons begrip te verdiepen rond de purpose en missie van de organisatie.

Programma

Check in

  • een veilige ruimte creëren via 'safe space rules'
  • een eerlijk gesprek voeren via de praktijk van 'way of council'


De ervaring van een vuurritueel 

  • we nemen je mee in een reeds vormgegeven ritueel met een universele thematiek, dat zowel op individueel als collectief niveau toepasselijk is
  • je leert je vermogen tot creatie activeren
  • symbooltaal (metaforisch denken) leren kennen en inzetten


Het ontwerpen van een organisatieritueel

  • 7 ontwerpprincipes die van belang zijn bij organisatierituelen
  • 7 situaties in organisaties waar een ritueel helpend is
  • rituele ontwerpprincipes en grondvormen van rituelen


Caseclinic: een eigen organisatieritueel

  • we passen de geleerde principes van organisatierituelen toe op je eigen context, case of vraagstuk
  • het eigen organisatie DNA als bron leren gebruiken


Slotritueel met water

  • de rol en houding van de ceremoniemeester/ritueelbegeleider
  • inspiratie en theorie over rituele praktijken vanuit verschillend achtergronden
  • delen van reflecties en inzichten

Didactische aanpak

  • Vooraf vul je een online intakeformulier in waarin we je vragen naar je intenties, verwachtingen en je eigen ontwikkelingsvraagstuk of concrete case.  
  • De eendaagse training is heel ervaringsgericht, je leert organisatierituelen ontwerpen en begeleiden.  Je krijgt oefenkansen in het faciliteren van cocreatie van rituelen in organisaties.
  • Maximum aantal deelnemers: 12.  We kiezen voor een beperkte groep om de intimiteit, verbinding en diepgang te waarborgen.

Leermateriaal

  • Boek: Ritueel leven. Op het ritme van bijzondere momenten. (Anniek Gavriilakis)
  • Achtergrondteksten en literatuur ivm organisatierituelen

Sfeerbeelden

Podcast Voorproevers (VRT) met Anniek Gavriilakis

In de podcast hoor je Anniek Gavriilakis over 'Hoe geef je rituelen een plaats in je leven?'

https://lnkd.in/eQpEUKUG 

Subsidiemogelijkheden van deze opleiding

Deze opleiding komt specifiek in aanmerking voor:

Trainers

Anniek Gavriilakis

Anniek Gavriilakis

Haar studies rechten (KUL) voedde haar klare kijk op essentie en bijzaak, orde en volgorde. Haar aanvullende studie cultuurmanagement (ULB) verruimde haar blik naar de artistieke wereld en creatieve processen. Diverse opleidingen in persoonlijke ontwikkeling, leiderschap en systemisch werk verruimden haar bewustzijn als mens. 

Haar meest transformatieve werkervaring is het verbinden met mensen in zeer extreme levensomstandigheden. Vluchtelingen, gevangenen, daklozen, mensen aan de rand van de samenleving. Deze ervaringen als directeur van Bond zonder Naam waren een pittige training in persoonlijk leiderschap. En net daardoor kan Anniek er zijn voor jou bij hoogtepunten, maar ook bij stevige dieptepunten. Licht en duister. Alles is welkom. Zonder oordeel. Met humor op zijn tijd. Anniek houdt van lichtheid en diepte samen. 

Bij kunstenaar Koen Vanmechelen leerde ze als procesmanager systemisch kijken naar communities, buurten en ervaarde ze de impact van symbolen en beelden in changetrajecten.

Vandaag – in haar rol als ritueelontwerper -  is ze er graag voor jou en je bedrijf bij belangrijke transities. Ze helpt je door een poort. Om sneller af te ronden en te verwerken wat was, te vieren en waarderen wat is, sneller te kunnen schakelen naar wat zal zijn. Rituelen maken jouw onderneming menselijker en bewuster. En dit in balans met de te realiseren ambities en targets.

Het leven wil geleefd en gevoeld worden. Ook in een professionele context. Anniek helpt je bij dit gevoel komen en dit gevoel creatief uitdrukken in beelden, woorden en handelingen via rituelen. In de ervaring stappen met mensen is haar passie. ‘Samen doen’ haar manier van leren en impact creëren. Haar rituelen bieden veiligheid, houvast en opluchting in tijden van verandering.

Anniek Gavriilakis ontwierp en begeleidde al meer dan 300 impactvolle rituelen voor bedrijven, teams, families, koppels en individuen. Ze schreef hier het boek ‘Ritueel leven’ over, uitgegeven bij Pelckmans Uitgevers.

Dette van Zeeland

Dette van Zeeland

'Golven Maken' doet Dette in organisaties, teams en gemeenschappen en in de levens van de mensen die ze begeleidt. Golven Maken is voor haar transformatie in een stroomversnelling brengen, door persoonlijke - en organisatiecoaching, training en organisatierituelen op maat.

Dette laat yin en yang samenvloeien in haar begeleidingen. Ze bevordert eigenaarschap, leiderschap en verbinding, zowel in de onderstroom als in de bovenstroom van organisaties. Door het bewustzijn in de samenwerking te vergroten, de waterlijn te laten zakken en het aanwezige potentieel volledig uit te nodigen, zorgt ze ervoor dat medewerkers ontspannen en in flow raken, in stromende organisaties waar gedeeld leiderschap de norm is.

Als transformatie- en organisatiecoach is Dette gepassioneerd door organisatieontwikkeling, cultuurverandering en bewustzijnsgroei. Ze geniet ervan om organisaties en leiders te gidsen in het benutten van collectieve wijsheid, het omarmen van een cultuur van vertrouwen en het opzetten van een governance systeem waarin informatie en invloed doorstromen. In haar coachingpraktijk werkt ze op persoonlijk leiderschap en brengt ze mensen diepgaand in beweging zodat ze zichzelf beter leren besturen en vanuit wijsheid en liefde leven.

In de veilige ruimte van cirkels en rituelen nodigt Dette mensen uit om zichzelf volledig te tonen en verbinding te maken met diepere lagen van wijsheid. Ze inspireert rond collectieve en persoonlijke wijsheid, oude wijsheid en organisatierituelen en rond constructief samenwerken en leven. Organisatierituelen vormen een belangrijk onderdeel van haar werk, waarbij ze rituele praktijken op een hedendaagse en vaak participatieve manier vertaalt naar organisatiecontexten, om zo diepgaande verandering te faciliteren en duurzame groei te stimuleren.

Prijs

€ 640,00 excl. BTW

Vroegboekkorting: 10% korting bij inschrijving ten minste 2 maand voor de startdatum van de training.

Bij HRDA zijn de prijzen telkens alles inbegrepen, behalve BTW.

Inschrijven

Data

  • 17.12.202409:00 - 17:30

Locatie

Het Leerklooster
Kloosterstraat 29

9080 Beervelde
België
Bekijk locatie

Trainers

  • Anniek GavriilakisAnniek Gavriilakis
  • Dette van ZeelandDette van Zeeland

Prijs

€ 640,00 excl. BTW

- 10%Vroegboekkorting

Inschrijven

Data

  • 25.03.202509:00 - 17:30

Locatie

Place d'amis
Boomgaardstraat 72

2060 Antwerpen
België
Bekijk locatie

Trainers

  • Anniek GavriilakisAnniek Gavriilakis
  • Dette van ZeelandDette van Zeeland

Prijs

€ 640,00 excl. BTW

- 10%Vroegboekkorting

Inschrijven

Data

  • 14.10.202509:00 - 17:30

Locatie

Place d'amis
Boomgaardstraat 72

2060 Antwerpen
België
Bekijk locatie

Trainers

  • Anniek GavriilakisAnniek Gavriilakis
  • Dette van ZeelandDette van Zeeland

Prijs

€ 640,00 excl. BTW

- 10%Vroegboekkorting

Inschrijven

Gerelateerde opleidingen

Inspirerend coachen: Basis
Startdatum 24/10/2024Duur: 40 uur

Inspirerend coachen: Basis

Vroegere benaming: Opleiding inspirerend coachen

Lees meer
Opleiding tot intervisiecoach
Startdatum 10/03/2025Duur: 24 uur

Opleiding tot intervisiecoach

Intervisie is een manier om te leren van elkaar...

Lees meer
Kennismakingsworkshop: opleidingen Inspirerend Coachen
Startdatum 10/12/2024Duur: 1.5 uur

Kennismakingsworkshop: opleidingen Inspirerend Coachen

Maak kennis met het programma, de werkwijze en ...

Lees meer
Vakopleiding tot extern organisatiecoach
Startdatum 30/01/2025Duur: 99 uur

Vakopleiding tot extern organisatiecoach

Als externe organisatiecoach bijdragen tot orga...

Lees meer