Verbindende Communicatie
Leer de principes van Verbindende Communicatie ...
Lees meerDe fundamenten van inclusieve besluitvorming en conflictresolutie
In de opleiding 'Deep Democracy Level 1' maak je kennis met de basisgedachten en enkele krachtige werkvormen voor besluitvorming en conflict resolutie van de Lewis methode van Deep Democracy. We maken gebruik van alle informatie die van invloed is op de besluitvorming in groepen, zoals: emoties, gedachten, fysieke symptomen en archetypes. Je oefent zelf met het faciliteren van werkvormen als de check in, gesprek op voeten en de 4 stappen van besluitvorming. Je verdiept jouw metaskills als facilitator om complexe groepsdynamiek te begeleiden, doordat jij je meer bewust wordt van de rollen die je in een groep inneemt. Na de opleiding ontvang je het internationaal Lewis certificaat voor Deep Democracy.
Deep Democracy (The Lewis Method) werd in de jaren '90 ontwikkeld door de Zuid-Afrikaanse psychologen Myrna en Greg Lewis. De methode is gebaseerd op de procesgeoriënteerde psychologie van Arnold Mindell en biedt een krachtig instrument om groepsdynamieken te begrijpen en besluitvorming te verbeteren. In plaats van enkel te vertrouwen op de meerderheidsstem, richt Deep Democracy zich op het actief betrekken van minderheidsstemmen. Dit zorgt voor inclusieve, gedragen beslissingen en helpt sluimerende conflicten te voorkomen.
De methode maakt onderliggende spanningen, emoties en onuitgesproken standpunten bespreekbaar. Door aandacht te geven aan zowel rationele - als emotionele aspecten binnen een groep, ontstaat er meer betrokkenheid, vertrouwen en eigenaarschap. Deep Democracy wordt toegepast in uiteenlopende contexten zoals teamontwikkeling, organisatieverandering en conflicthantering en is bijzonder waardevol in situaties waarin diverse perspectieven een rol spelen.
Een essentieel uitgangspunt is dat alle stemmen – zowel uitgesproken als verborgen – erkend en benut worden. Dit leidt niet alleen tot betere samenwerking maar ook tot een diepere verbinding binnen teams en organisaties. Door het creëren van een open dialoog en het respecteren van verschillen, ontstaat ruimte voor duurzame en gedragen oplossingen.
In een wereld waarin complexe besluitvorming en groepsdynamiek steeds belangrijker worden, biedt Deep Democracy een krachtige methode om alle stemmen te horen en inclusieve besluiten te nemen. Deze aanpak helpt organisaties en teams om onderliggende spanningen bespreekbaar te maken en tot gedragen oplossingen te komen. Door te werken met de Lewis-methode leer je als facilitator hoe je verschillen kunt omarmen en conflicten kunt benutten als groeikansen voor de groep.
Door het toepassen van Deep Democracy werkvormen zorg je ervoor dat iedereen in de groep zich gehoord en gezien voelt. Dit verhoogt de acceptatie en betrokkenheid, bevordert samenwerking en draagt bij aan duurzame verandering binnen teams en organisaties.
Je ontvangt een uitgebreide syllabus met heldere uitleg over de theorie, praktijkvoorbeelden en concrete oefeningen waarmee je zelfstandig aan de slag kunt. Daarnaast krijg je toegang tot ondersteunende materialen zoals hand-outs en visuele hulpmiddelen die je helpen om het geleerde effectief te integreren in je dagelijkse praktijk.
Je ontvangt een Lewis-certificaat waarmee je wereldwijd toegang hebt tot de vervolglevels van Deep Democracy.
De opleiding 'Deep Democracy Level 1' is voor bijscholingsuren goedgekeurd door ICF (International Coaching Federation) als CCE (Continuing Coach Education). Dat wil zeggen dat deze training voldoet aan de hoge internationale kwaliteitsnormen van ICF. CCE programma's worden door ICF beschouwd als voortgezette vorming (nadat je een basisopleiding coaching volgde) voor wie zich verder wil verdiepen in het coachvak.
Deelname aan deze opleiding geeft recht op 13 Continuing Coach Education Units (10 CC en 3 RD). Na het beëindigen van de opleiding, ontvang je dus een certificaat dat kan dienen als bewijs van bijscholing met vermelding van deze CCEU's, waardoor je je ICF certificaat kan verlengen.
Deze opleiding komt specifiek in aanmerking voor:
HRD Academy is erkend als aanbieder van opleidingen binnen de KMO Portefeuille. Ons erkenningsnummer is: DV.0202520. Indien jouw organisatie aan bepaalde voorwaarden voldoet, betaalt de Vlaamse Overheid 20 tot 30% van het bedrag van de training. Het BTW bedrag komt hiervoor niet in aanmerking, dit moet rechtstreeks aan HRD Academy betaald worden.
Alle gedetailleerde info en een handleiding om jouw aanvraag voor de KMO portefeuille in te dienen, vind je op de site van VLAIO.
Ben je zelfstandig of werk je voor een KMO in Brussel? Dan maak je onder bepaalde voorwaarden aanspraak op de Premie Opleiding van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Deze steun kan 40 tot 80% van je kosten dekken. Op de website van Brussel Economie en Werkgelegenheid kan je checken of je hiervoor in aanmerking komt en hoe je de premie kan aanvragen.
Opmerking: deze premie is enkel toepasbaar indien de opleiding binnen de 6 maanden wordt afgerond.
Ben je werkzaam in de voedingsindustrie? Dankzij ons Qfor certificaat zijn wij erkend door Alimento (voorheen IVP) voor al onze opleidingen. Check met Alimento op welke tussenkomst je recht hebt.
Helga Schepers is een wereldburger pur sang. Haar interculturele ervaringen, ontmoetingen en samenwerkingen met diverse mensen hebben haar telkens uitgedaagd om te ontdekken hoe verschillende perspectieven samenkomen in constructieve samenwerkingen. Dit leidde haar uiteindelijk naar Lewis Deep Democracy, een methode die haar inspireert om de kracht, kennis en gevoeligheden van een groep te benutten en dynamische verbindingen tot stand te brengen.
Met meer dan tien jaar ervaring als Programmadirecteur heeft Helga teams geleid en internationale projecten gecoördineerd, waarbij zij de complexiteit van besluitvorming en groepsdynamiek van dichtbij ervaarde. Deze ervaring leerde haar dat de grootste doorbraken ontstaan wanneer alle stemmen worden gehoord, ook de stemmen die doorgaans buiten de discussie blijven. Haar academische achtergrond in Japanse Studies, Intercultureel Management en Internationale Communicatie heeft haar inzicht in mondiale interacties en groepsdynamieken verder verdiept.
Als gecertificeerd Lewis Deep Democracy-trainer begeleidt Helga leiders en teams in transitieprocessen en geeft ze hen de tools om conflicten niet te vermijden, maar juist te benutten als groeikansen. Zoals de Franse filosoof Jean-Paul Sartre ooit zei: “L’Enfer, c’est l’autre.” Hoe anders had hij wellicht gedacht als hij kennis had gemaakt met Deep Democracy, een zienswijze die juist bewijst dat verschillen niet verdelen, maar verbinden.
Helga gelooft sterk in inclusief leiderschap en de kracht van diversiteit en collectieve wijsheid om tot buitengewone resultaten te komen. Voor haar is het essentieel dat elke stem gehoord wordt, zodat besluitvormingsprocessen worden verrijkt en iedereen kan bijdragen aan het eindresultaat.
Prijs
€ 795,00 excl. BTW
Vroegboekkorting: 10% korting bij inschrijving ten minste 2 maand voor de startdatum van de training.
Bij HRDA zijn de prijzen telkens alles inbegrepen, behalve BTW.
Leer de principes van Verbindende Communicatie ...
Lees meerOntwikkel als vrouw meer impact en leiderschap ...
Lees meerAls leidinggevende coachtechnieken inzetten zod...
Lees meerEen infosessie over de unieke stilteweek en her...
Lees meer